Kasparovs Immortal game

Garry Kasparov är en av världens kanske mest kända schackspelare. Hans intresse för schack började omkring sju års ålder. När han var nio år kom han till final i Bakus mästerskap i blixtschack. Året efter började han träna i Vladimir Makagonovs schackskola. När han var 13 år vann han det sovjetiska juniormästerskapet och han stod som vinnare även nästa år.

När han var 15 år så kvalade han in sig till Sovjetmästerkapet i schack och han slutade på 9e plats av 18 deltagare. Året efter kom han på delat tredjeplats och två år senare, 1981, vann han. Vid 17 års ålder var han stormästare. 1984 blev han för första gången världsmästare efter att ha vunnit mot Karpov.

Nästan alla stora schackspelare har ett så kallat Immortal game. Det är alltså spelet där de blir legendariska. En match där deras prestation är så enastående att det kommer att talas om för lång tid framöver. Kasparov hade en sådan match mot Topalov 1999 och för alla schackintresserade så är det här antagligen redan välkänt. Det är, i vilket fall som helst, en otrolig match och Kasparov spelar helt otroligt. Tack och lov finns matchen återgiven på youtube med kommentarer. Titta och njut.