Häftiga Schackbräden

En teori är att schack tros ha uppfunnits i Indien under namnet Chaturanga och att det kom någon gång under 500-talet. Perserna har också erkänts som uppfinnare av schack och de äldsta schackpjäserna har hittats i utgrävningar på persiskt territorium. Man säger därför ofta att schack är ett indo-iranskt spel som spreds via Ryssland till europa och vidare ut i världen. Men man vet inte med säkerhet. En annan teori är schack utvecklades från det liknande kinesiska schacket som ska ha funnits i Kina sedan 100-talet.

Oavsett när schack uppfanns och var så är det ett väldigt gammalt spel som har fått stor popularitet runt om i världen. Schack är också ett spel med fullständig information vilket innebär att allt som händer på spelplanen är synligt för båda spelarna. Schack är alltså ett rent skicklighetsspel utan inslag av tur. Det finns också en teori om en optimal strategi men ingen har ännu lyckats presentera en optimal strategi som är omöjlig att slå. Schack är imponerande på så många sätt, till exempel så är utgångställningen alltid densamma i varje parti men trots det så finns det fler möjliga sekvenser av drag än atomer i det observerbara universumet.

Schackets storhet och globala spridning har gjort att det tillverkats många olika typer av schackbräden och pjäser och vissa av dessa är riktigt snygga, roliga och/eller häftiga. Jag tänkte här visa några av mina favoriter när det kommer till utmärkande schackbräden.

Min personliga favorit är glasschack. Det finns jättemånga olika varianter här där de billigaste inte är så jättehäftiga medan de lite mer påkostade är helt fantastiska. Ett exempel på ett stilrent och snyggt glasbräde är det som Charles Xavier och Magneto spelar i X-Men.

Det finns också riktigt riktigt snygga ledupplysta bräden som det nedan. Skulle jag ha vilja pryda mitt hem med något så är ett sånt där glasbräde i toppen på önskelistan.

Det finns också många andra coola glasbräden och det nedan är nog ganska likt det som spelades i X-Men.
Ett annat riktigt häftigt bräde enligt mig är ett där det ser ut som att man har konserverade insekter i bernsten. Nu hittade jag bara ett med insekter och lite halvläbbiga djur. Men jag kan även tänka mig att pjäser av enbart bernsten skulle kunna vara häftigt också, eller att man har olika blommor eller något annat vackert innuti pjäserna.

Nintendonörden i mig får oerhörda habegär när jag tittar på det här fantastiska Mario-brädet.

Ovan har ni en del olika roliga bräden och det finns otroligt många fler som egentligen platsar här men skulle jag lista alla imponerande schackbräden som finns i världen så hade den här posten dels blivit oändligt lång, samt att jag inte hade haft möjlighet att forstätta på ämnet vid ett senare tillfälle. Hoppas att ni hittade något bräde som även ni gillade. Det finns otroligt många fina, stilfulla och klassiska bräden som egentligen är värda en egen post. Handsidade bord och pjäser kräver egentligen extra mycket uppmärksamhet då ingen pjäs är den andra exakt lik och det arbete som ligger bakom är också naturligtvis mycket mycket större om någon gör varje pjäs för hand än om de är serieproducerade.